Financie

Hospodárenie s financiami v spoločnej domácnosti si treba dohodnúť vopred

Život partnerov v spoločnej domácnosti má mnoho výhod, no existujú aj témy, ktoré sú pre fungovanie bežného života dôležité a v ktorých je dobré mať jasno. Podľa názoru finančného ombudsmana je potrebné zaviesť v hospodárení s financiami medzi partnermi nejaký systém a, samozrejme, byť obozretný.Komunikácia medzi partnermi.jpg
 
Tri spôsoby hospodárenia s finančnými prostriedkami
Záväzky a možné finančné problémy, do ktorých sa dostane jeden z dvojice partnerov, v konečnom dôsledku  ovplyvnia chod celej domácnosti a jej zabezpečenie. Je veľmi dôležité, aby bol každý z dvojice informovaný o plánoch a stave financií hlavne v prípade, ak majú v pláne vziať si napríklad spoločnú hypotéku. Všetky zamýšľané transakcie môže zlá platobná história prekaziť.
 
Partneri môžu svoje záväzky platiť troma spôsobmi:
1. každý má svoj vlastný účet
2. jeden spoločný a oddelený účet
3. spoločný účet
 
Pre ľudí, ktorí by si radi zachovali svoju nezávislosť, z týchto možností odporúčame založiť si oddelené účty. V tomto prípade nebudete nútení partnerovi priznávať každé jedno minuté euro alebo naopak, ak si budete chcieť niečo kúpiť, nemusíte si pýtať jeho súhlas. Domácnosti, v ktorých hospodári každý sám, by si mali vopred stanoviť pravidlá, aby nedochádzalo k sporom, kto je zodpovedný za to, že niečo nedodržal alebo svoju pozíciu nesprávne pochopil. Nikdy totiž neplatí, že všetky výdavky idú z účtu jedného a druhý sa len priživuje. Najspravodlivejšie je, ak si výdavky rozdelíte buď rovnakým dielom alebo primerane podľa výšky príjmu.Drobné v peňaženke.jpg
 
Jeden účet neznamená len jednu platobnú kartu
Ak nemáte problém so spoločným hospodárením so svojou polovičkou, tak si pokojne založte spoločný účet a nechajte si naň posielať svoje výplaty. K nemu budete mať, samozrejme, platobnú kartu obidvaja. Jednou z výhod je, že budete mať prehľad, koľko toho vaša polovička tento mesiac nakúpila, ale má to aj nevýhodu a tou je, že už nebudete finančne nezávislí. Žiadnu z platieb ani pohybov nezatajíte, a tak je pre oboch oveľa prijateľnejšie riešenie oddelený aj spoločný účet.
Postoj k financiám môže byť u každého z dvojice iný a to niekedy vedie k závažným rozbrojom vo vzťahoch. Príkladom je skutočnosť, keď muž uprednostňuje zážitky a cestovanie a naopak, žena viac myslí na vybavenie domácnosti a snaží sa pritom aj šetriť. Táto situácia sa väčšinou vyhrotí v čase, keď sa treba uskromniť. Všetky návyky v oblasti financií si každý z nás nesie už z domu kopírovaním správania sa našich rodičov.